De terugkeer naar stof en snit

Het belang van behoud van wat we hebben, ons cultureel erfgoed, is nooit actueler geweest. COENEO speelt daarop in. Actief op het snijvlak van conservering, behoud en restauratie van textiel -in de breedste zin van het woord- draagt initiatiefnemer Tina Matulessy zorg voor het behoud en de ontsluiting van ons cultureel erfgoed. „Duurzaamheid is de enige weg naar de toekomst.” 

De basisbeginselen van het modevak zijn verloren gegaan. Tenzij men opnieuw terugkeert naar de nobele belangstelling voor stof en snit, heeft mode geen toekomst meer. Met deze gedurfde uitspraak verklaarde Nederlands misschien wel de meest invloedrijke trendwatcher Lidewij Edelkoort de mode begin dit jaar dood. In haar anti-fashion-manifest gepresenteerd tijdens de elk half jaar terugkerend presentatie van haar trendbureau Trend Union, waren de kritieken op alles en iedereen in de mode op zijn minst gezegd niet mals. De ‘mode’ als zodanig is een inhoudsloos begrip geworden, aldus de graag stelling nemende trendwatcher. Het meer tijdloze ‘kledingstuk’ zal voortaan haar vocabulaire bepalen, stelde zij. Zonder een terugkeer naar de nobele belangstelling voor stof en snit, heeft mode geen toekomst meer, meende Edelkoort.

Het is die belangstelling voor stof en snit, de geschiedenis van mode, kostuums en het behoud van die waardevolle geschiedenis die juist Tina Matulessy, textielconservator en in die rol tientallen jarenlang werkzaam bij Breda’s Museum, zo aan het hart gaan. In haar helder verlichte studio in Breda’s Museum met uitzicht op het museumpark werkt ze aan haar projecten die uiteenlopen van de conservering van Elviskostuums voor de pasgeopende in-huis tentoonstelling en individuele restauratieklussen tot de plannen voor het veiligstellen van kostuumcollecties van particulieren en musea. Oog voor het fijne, het esthetische, blijkt uit haar inrichting en kledingstijl die zich het best laat omschreven als een mix-and-match van wat – met de nadruk op wij – noemen vintage. Alles ademt de liefde voor het ambacht, textiel en de tijd van toen. En die gaat ver terug. „In mijn tienerjaren maakte ik al mijn eigen kleding en kocht veel tweedehands. Nee geen vintage. Dat is nu hot item, de laatste tien jaar, en aan tweedehands loopt iedereen voorbij. In de jaren ’70 en ’80 was het helemaal geen vintage of retro. Het is mensen voor de gek houden. Handel.” In haar studio staat een zijdezachte jaren ’20 jurk op een mannequin. „Kijk, deze is volledig met de hand gemaakt. Tijdloos. Ik krijg dingen onder handen die dateren uit de achttiende eeuw tot de jaren ’20. Textiel conserveren vraagt enorm veel kennis.”

voorbeeld-foto-monne